Blog 2017

September 2017

Joepie!!! Deze maand heb ik de 3-daagse Rots en Water basistraining certificaat gehaald. Een waardevolle, leerzame cursus waarvan ik onderdelen ga toepassen in de lessen. Thuis met mijn eigen kinderen heb ik alvast een voorproefje gedaan. Zij vinden het erg leuk om te doen!

Leuk en leerzaam om deze dagen met verschillende, fijne mensen te hebben samen gewerkt. Heerlijk om actief bezig te zijn en te kunnen “spelen”. Ontzettend mooi om te ervaren hoe je elkaar in elkaars’ kracht kunt zetten!

Bij Pompeloen stond Heppie Hartlief op de zomermarkt. De zomer was ver te zoeken die dag, maar dat mocht de gezelligheid niet drukken. Ik stond naast Greet Polman van “Muziek op Schoot”, dat was gezellig! En zo waren er nog een aantal leuke stands om ideeën bij op te doen

Groepsleidster Angela Goene stond vol trots met haar zelf geschreven boek. Nadat Angela enthousiast vertelde over het boek en haar eigen kinderen, kon ik het boek niet laten liggen.

Bij Kideo hadden ze deze maand het thema circus. Een leuk thema waar je van alles mee kunt!

Bij de peuters hebben we verschillende boeken gelezen en acrobatische oefeningen nagedaan. Op je rug liggen en (samen) fietsen of lopen over een koord. Bewegen en dansen op muziek van circus boemtata. We hebben het boek “Hoe Tito zijn neus kwijtspeelde” gelezen. En in de Schatkist zaten clownsneuzen. Sommige kinderen zetten de neus op hun neus, andere kinderen verzonnen iets anders geks om met de neus te doen.

Bij de BSO hebben we een les gedaan aan de hand van het boek “Bij ons in het circus”. In dit boek komen allerlei gekke dingen aan bod. Aan het begin van de les had ik kaartjes op de grond gelegd van “kracht van 8 kaartspel”. Iedereen mocht een kaart uitkiezen die bij hem past en toelichting geven (voor wie dat wilde). 

De kinderen mochten meedenken hoe de les over het circus vorm kreeg, zodat hun ouders deze oefeningen op het zomerfeest ook mochten gaan doen. Tijdens de energizer verzonnen de kinderen allerlei ingewikkelde dingen, ik zag het al helemaal voor mij.

De kinderyogales aan de ouders van Kideo was dan ook erg leuk! Vooral het moment dat de ouders door de hoepel gingen springen, was lollig! Terwijl de ouders kinderyoga kregen, waren de kinderen druk aan het oefenen met echte acrobaten om een voorstelling voor te bereiden.

Bij de Kabouters was het thema boeken. Helemaal leuk, want bijna iedereen is dol op boeken. In de lessen lazen we stukjes uit verschillende boeken en deden oefeningen hierbij. Zoals lopen als een koningin, jezelf opblazen als een ballon en leeg laten lopen bv. In de Schatkist zaten knuffels van bekende boeken: Dikkie Dik, Gonnie, Woezel en Pip. We hebben tijdens de les ook verhalen gelezen die de kinderen zelf kozen.

Tijdens het rustmoment drukte een kind mijn hoofd naar de mat. Ik moest ook gaan “slapen”. En vervolgens kwam er een ander kind een dekentje over mij heen leggen. Zo schattig!

Tijdens de tekenopdracht hebben we (in en om) hartjes gekleurd voor de groepsleiding, want in die week was het “de dag van de leidster”. En de lieve leidsters van de Kabouters verdienen de hartjes wel!

 

Juli 2017

Klankschaal van “juf” Susan  

Op een mooie morgen zijn mijn zoontje en ik op de fiets langs de vaart gegaan om een klankschaal van “juf Susan” te kopen. Haar zoon heeft de klankschaal een keer       meegenomen vanuit Mali. Deze klankschaal mocht ik van haar kopen. Wat ik heel bijzonder vind!

Bedankt lieve (juf) Susan, we gaan er zeker weten veel plezier van hebben! Ons zoontje vindt het mooi om uit te testen hoe het klinkt als je er een knuffel in legt bv. Binnenkort gaat de klankschaal een keer mee naar de les!

Susan is geen juf meer op de peuterspeelzaal, maar ze doet wel andere mooie dingen. Waaronder Scharrelkids Norg. Onze dochter is laatst mee geweest en heeft genoten!   

Bij de Kabouters hebben we een afsluitende les voor de zomervakantie gedaan. Met het thema: zomer. Er kwamen nog twee kinderen en hun moeders en oma, omdat het de laatste les was. Voor sommige kinderen was het een beetje spannend om mee te doen met publiek erbij.

We hebben het over de zomer gehad en naar het zwembad gaan. We deden alsof we ons om gingen kleden; rekken en strekken. We hebben gesprongen, alsof we in het water plonsden. Op het laatst weer heerlijk op de mat “geslapen” en een tekening van de zon gemaakt. Een aantal kinderen gingen rondjes tekenen, knap hoor!

De kinderen hebben een papier meegekregen met een aantal oefeningen om samen met de ouders te doen in de vakantie. Want we moeten natuurlijk niet lui worden.

Bij Kideo was het thema bubbels deze maand. Ofterwijl boeken lezen over water en warm weer. Spelen met bootjes en deze op je buik leggen. Of kijken naar de bubbels van een druppelbaan. Staan als een glijbaan en de ander laat het bootje eraf glijden. Of de bootjes in de wobbel en wiebelen maar! De kinderen verzinnen zelf allerlei dingen en soms moeten ze vragen/ overleggen of ze een bootje van de ander mogen (die er stiekem 2 heeft gepakt).

Met de BSO kinderen heb ik het over spiegelen gehad. Aan de hand van een verhaal over spiegelen (een Indisch sprookje over een hond), hebben we over het verhaal gekletst en elkaar gespiegeld doormiddel van oefeningen. De meeste kinderen vonden het vooral leuk om de oefening voor te doen aan de ander.

Bij de Kinderboekenwinkel Rapunsel heb ik een les ouder- en peuteryoga gegeven aan de hand van het boek “het bezige bijtje”. Twee van de drie kinderen deden voor het eerst mee en hebben op het begin voornamelijk gekeken. Dat doen de meeste peuters bij de eerste les. Bij de tweede of derde les weten ze vaak precies hoe het gaat en doen ze mee.

Aan het eind van de les hebben de moeders en kinderen getekend. Op de mat onder het dekentje liggen en de tingeltangel vasthouden, vonden de kinderen het leukst!

 

Juni 2017

Bij Kideo hebben we deze maand de Schatkist Kikkers gebruikt. Een schatkist vol groene dingen en verhalen over kikkers.

Bij de peuters hebben we o.a. gedanst op “wat een coole kikker”. Het meest favoriete boek bij de peuters was het verhaal van “Rikkie in de dierentuin”. We hebben dieren nagedaan, waaronder: kikker, beer, giraf, aap, vogel.

Zodra de Schatkist tevoorschijn komt, weten de kinderen dat ze even mogen spelen met de materialen die erin zitten. En dat doen ze dan ook vrolijk en enthousiast! Na het spelen is het altijd tijd voor een rustmoment op de mat. Dan gaan de kinderen liggen en krijgen ze een dekentje over. En zijn we tijdens het muziekje even heel stil… Totdat ik langs kom met de tingeltangel.

Met de kinderen van de BSO hebben we het kwartetspel van “de coole kikker” gedaan. Tevens hebben ze genoten van een voetenbad. De lessen daarna vroegen de kinderen of ze weer een voetenbad mochten. Ze wilden ook graag een keer oefeningen met de wobbel doen. Dat hebben we gedaan: yogahoudingen op de wobbel en ze hebben er ballen en knikkers in laten rollen.

De Kleine Muis en de Kabouters hadden het thema wilde dieren deze maand. Wat een leuk thema! Daar heb ik gelijk een Schatkist Wilde dieren bij gemaakt.

Tijdens de lessen hebben we het boek “Gewoon zoals je bent” gelezen. Daarna hebben we gelopen als een giraf en een olifant nagedaan. In het boek ontdekten we twee kleine kevertjes, die we na hebben gedaan. De kinderen hebben met een staart (veertje) elkaar of zichzelf een massage gegeven.

De kinderen luisterden aandachtig naar het verhaal en deden enthousiast mee met de oefeningen. Toen de djembe tevoorschijn kwam, zag ik een paar glunderende oogjes. Ze mochten hierop trommelen. Leuk om te zien hoe ieder kind op zijn eigen manier trommelt.